Articole bune de stiut pentru

CASA TA!

Avantajele si dezavantajele centrale termice pe lemne

Care sunt avantajele si dezavantajele la centrale termice pe lemne?
Care este cea mai buna decizie daca vrem sa achizitionam o centrala termica pe lemne?

Daca nu avem la dispozitie instalatia de gaze si nu putem apela la  clasicele centrale pe gaz, una dintre solutii eficiente sunt centralele termice pe combustibil solid. Acestea pot functiona cu lemne, derivate ale acestuia, carbune cox, peleti etc.  


Cum alegem o centrala termica in functie de combustibilul consumat?
Ce ar trebui sa luam in calcul? 

Sunt intrebari care nu se pun in mod curent, deoarece nu avem atatea posibilitati la un moment dat. Daca avem un apartament in condominiu, nu exista decat solutia cu gaz sau curent electric. Daca avem o casa de vacanta la munte, e posibil sa nu putem alege decat intre lemne sau electric.

Sa urmarim impreuna o scurta trecere in revista a avantajelor si dezavantajelor centralelor pe combustibil solid. La avantaje trecem din start combustibilul ieftin. Lista dezavantajelor pare mai lunga. Dar si acestea au anumite solutii. Sa le luam pe rand: Incarcari dese cu combustibil

Se poate evita acest lucru prin alegerea centralei termice cu incarcare automata, dar la centralele cu incarcare automata nu se mai poate folosi combustibilul solid uzual, se folosesc peleti.

Intreruperea curentului electric implica introducerea unor elemente de siguranta in instalatie, ceea ce conduce la cresterea investitiei initiale. Astfel, daca la celelalte tipuri de centrale termice lipsa curentului electric nu prezinta probleme deosebite, la centralele termice pe combustibil solid lipsa circulatiei agentului termic prin instalatie poate genera probleme serioase.
  
Odata aprins combustibilul solid in focarul centralei, nu se poate stinge imediat, iar acesta produce o cantitate de caldura care trebuie consumata. De aceea se folosesc puffere (acumulatoare de caldura), vase de expansiune deschise si se asigura circulatia naturala (termosifon) la cel putin 2 corpuri de incalzire. Din ce se compun centralele termice pe combustibil solid?

Centralele termice pe combustibil solid se compun din cazan, pompe circulatie, vase expansiune, puffere, sisteme de siguranta. Acestea se monteaza in instalatia de incalzire separat, nu sunt incorporate ca la celelalte centrale termice intr-o singura carcasa .

2 comments:

  1. Imi pare bine ca a-ti abordat atit partile pozitive cit si punctele slabe a cazanelor pe lemne. Mult succes!

    ReplyDelete
  2. http://www.termic.cl/calefont-solar
    http://www.termic.cl/termosifon
    http://www.termic.cl/termo-electrico

    ReplyDelete