Articole bune de stiut pentru

CASA TA!

Cum functioneaza un robinet cu cap termostatat ?

Odata cu apropierea anotimpului rece sau poate chiar in mijlocul verii, este bine sa montam la fiecare calorifer un robinet cu cap termostatat. De ce? Pentru ca astfel economisim energie. Dar cum economisim?

Pentru a intelege acest lucru haideti sa vedem cum functioneaza un robinet de calorifer cu cap termostatat.

Sectiune robinet cap termostatat
Mai intai de toate, sa facem o recunoastere a produsului. Vorbim de acele robinete de calorifer care au un maner mare alb cu o gradatie de la 1 la 5. De fapt acest robinet este compus din doua parti: robinetul/valva care lasa sa treaca apa in calorifer si un mecanism de inchidere si deschidere a acestei valve in functie de temperatura din camera. 
Acest al doilea mecanism este tocmai termostatul de care vorbim.

Cum functioneaza un robinet cu cap termostatat ? 

In interior, exista o capsula umpluta cu un lichid care are un factor de dilatare mare in functie de variatia de temperatura. Astfel, volumul sau creste odata cu cresterea temperaturii in camera si similar, scade odata cu racirea aerului din camera sau dormitor. 
Aceasta capsula cu lichid impinge un piston care lasa sa treaca mai multa sau mai putina apa prin robinet. Acesta este principiul de functionare. 
Unele capuri termostatate functioneaza cu gaz in loc de lichid, iar in unele cazuri senzorul de temperatura poate fi conectat si extern si montat pe perete.
Iata de ce se realizeaza o economie de energie. Regland de exemplu robinetul la pozitia 3, observam temperatura in camera. Daca dorim mai cald, marim la 4 sau 5. Daca dorim mai racoare, rotim la 1 sau 2. Astfel, robinetul va deschide sau inchide progresiv apa prin calorifer adaptand cantitatea de caldura consumata cu reglajul din fiecare camera.
Daca acest reglaj de utilizare obisnuita trebuie ajustat, solicitam o firma specializata de instalatii sanitare termice sa realizeze un reglaj intern al robinetului conform specificatiilor tehnice ale producatorului. 
Prin urmare acest tip de robinet cu cap termostatat aduce un plus de confort si economie mai ales pentru locuintele incalzite cu ajutorul unei centrale termice.

Nu ramane decat sa va zicem : Spor la treaba !


2 comments:

  1. Buna ziua, am o nelamurire cu privire la economia termica produsa de aceste robinete cu cap termostatat pentru o casa cu 4 camere incalzire de o centrala termica.
    Intrebarea mea este : ies mai economic cu acesti robineti termostatati decat daca foloseste un termostat de ambient?

    ReplyDelete
  2. Termostatul ambiental are avantajul unei mai bune precizii in reglare si posibilitatea de programare, dar dezavantajul dat de faptul ca se plaseaza intr-o singura incapere si comanda centrala termica pentru intreaga locuinta, netinand cont de temperatura din celelalte incaperi.
    Pentru ca aveti incalzire pe centrala termica individuala nu aveti nevoie de robineti cu cap termostatat, ci doar de robineti clasici.

    ReplyDelete