Articole bune de stiut pentru

CASA TA!

Ce este si la ce foloseste un vas de expansiune ?!

 Ce este un vas de expansiune ?
 - Un rezervor de expansiune sau vas de expansiune este un rezervor mic folosit pentru a proteja sistemele inchise de incalzire a apei si prepararea apei calde menajere de la presiune excesiva creata de sursa de incalzire. Cu alte cuvinte,
este un rezervor mic ce ne protejeaza instalatia sanitara si de incalzire, impotriva socului de presiune si de expansiunea termica.


Principiul de functionare
- Functia vasului de expansiune este oarecum accidentala la intreg sistemul de distributie. Vasul de expansiune permite apei sa se extinda cand se incalzeste, fara a creste prea mult presiunea din sistem.
Apa, ca si multe alte materiale,  se extinde atunci cand este incalzita. Daca nu am avea un vas de expansiune in sistemul termic, presiunea apei ar creste foarte mult atunci cand vine de la o centrala termica sau alta sursa de incalzire. Acesta presiune poate provoca stres asupra componentelor din sistem, face ca apa sa circule mai greu, si poate duce la explozii de apa sau abur supraincalzit.


Vasul de expansiune actioneaza ca o perna de aer sau ca un amortizor.  Rezervorul este impartit in doua parti de o membrana de cauciu:


  • o parte umpluta cu apa din sistem;
    • iar partea de sus a rezervorului este umpluta cu aer prins.

    Mai jos puteti vedea o demonstratie a unui sistem de incalzire cu si fara vas de expansiune:



    5 comments:

    1. Intrebarea, este sau nu este nevoie de vas de expansiune, avand in vedere ca se vand microcentrale fara...

      ReplyDelete
    2. La o centrala termoica de 27 kv cu o capacitate de 40l apa ce vas expansiune pot folosi si presiunea necesara din interiorul vasului la rece?

      ReplyDelete
      Replies
      1. http://www.casa9.info/wp-content/uploads/2013/12/calcul-vas-expansiune-boiler.xls

        Delete
    3. La centralele pe lemne exista acum puffere speciale nepresurizate cu dimensiuni ovale pentru a incapea pe usile de mici dimensiuni de la camera centralei termice,verificati daca vi se potriveste ceva aici:http://foseministatii.ro/category/puffere-boilere-solare-rezervoare-de-acumulare/

      ReplyDelete
    4. exista vreo legatura intre vasul de expansiune si mirosul de canalizare ?!

      ReplyDelete