Articole bune de stiut pentru

CASA TA!

Trucuri pentru o locuinta ecologica si economica

  • Ti-ai schimat masina poluanta intr-una mai ecologica sau chiar electrica ?
  • Iti cumperi numai mancare proaspata si naturala (ecologica) ?
  • Toate obiceiurile tale de consum si toate bazele de trai se invart intr-un cerc ecologic ?

CE URMEAZA ?
casa ecologica



Ei bine, se pare ca in Romania cand pronunti sau vezi, auzi cuvantul "ecologic" sau prescurtarea "ECO" - te simti in siguranta ca faci ceva sau consumi ceva NATURAL sau macar prietenos cu mediul inconjurator. Pana la popularizarea acestui termen in Romania, toata lumea "doar consuma" sau pur si simplu NU ERAM ECOLOGICI.
Acum acest termen sau "moda" de a fi ECO apare in viata de zi cu zi sub diferite forme si definitii.
A fi ecologic inseamna deasemenea a fi mai economic si mai raspunzator pentru generatiile urmatoare prin conservarea energiei. Poate ca multi dintre voi stiti ca energia bazata pe combustibili fosili este pe sfarsite dar mai ales ca polueaza foarte mult

Intrebam ce urmeaza ?! Ei bine casa ta trebuie sa fie mai ecologica!
Cum si de ce ar trebui sa am o casa mai ecologica ?
Ei bine, a avea o casa mai ecologica inseamna o economie de energie si in mod direct o factura mai mica.
Locuinta dvs. este cel mai usor loc de a incepe sa fii ecologic pentru un trai mai bun si bani mai multi in buzunar. Exista poate sute de solutii si aplicatii usor de introdus in locuinta ta, totul pentru a reduce consumul de energie atat din punct de vedere al costului cat si in ceea ce priveste prezervarea mediului inconjurator.


Lumina din casa ta

    In primul rand pentru o locuinta ecologica - inlocuieste becurile normale (incandescente - ce consuma multa energie si degaja si o cantitate mare de CO2) cu becuri fluorescente compacte sau mai nou cu becuri  LED, si priveste cum iti cresc economiile la consumul de energie si in plus ai o lumina artificiala mai buna.
Becurile fluorescente sunt mult mai eficiente decat cele normale, deoarece economisesc energie si au o durata de functionare mult mai mare. Totusi, doarece contin mercur, ele pot deveni un pericol pentru sanatate si mediu, daca nu sunt reciclate in mod corespunzator. Prin urmare nu arunca becurile fluorescente la gunoi, ci in centre speciale de colectare al acestor tipuri de deseuri. 
Becurile pe baza de LED sunt cea mai buna alegere pentru casa dvs ecologica. Ele au un consum foarte mic, nu sunt poluante si au o durata de functionare virtual nelimitata. Un singur dezavantaj au si anume costul ridicat ce de multe ori ne influenteaza decizia de achizitionare.

Termostatul - un accesoriu "MUST HAVE"

    De ce ? Pentru posesorii de centrale termice, boilere, incalzire electrica, aer conditionat etc.., un termostat programabil este un accesoriu pe care trebuie sa-l cumperi nu numai pentru confortul termic din locuinta ta dar si pentru diferenta mare de energiei economisita ce va reflecta in mod direct factura de gaz sau energie electrica.
Cumpara un termostat pe care il poti programa si vei observa ce diferenta mare va exista in buzunarul tau, venind vorba de economii.
Un termostat programabil poate economisii mult mai multa energie fata de unul clasic (simplu) deoarece acesta permite programarea pe o anumita perioada de timp (minute, ore, zile), diferite programe presetate. Toate aceste posibilitati (odata programate) te vor ajuta sa aun confort termis sporit, control eficient si modern al temperaturii din casa dvs. dar va ajuta sa economisesti si bani.
Daca aveti mai multe sisteme de climatizare, un termostat inteligent va poate crea confortul termic necesar pe toata perioada anului. El poate actiona atat sistemul termic de incalzire cat si cel de aer conditionat.
Un termostat programabil va poate aduce o economie cu pana la 35% de energie.

Panouri solare colectoare - pentru casa viitorului


 Panourile solare au luat amploare in Romania mai ales prin programele de tip "Casa verde" ce intentioneaza sa ajute prin diferite forme de plati in rate persoanele ce doresc achizitionarea unor astfel de sisteme de incalzire solara. 
Aceste sisteme de panouri solare au la baza principiul de captare a radiatiei solare si transformare in energie termica ce ulterior este folosita pentru incalzirea apei cu ajutorul unui boiler de acumulare ce poate sa fie monovalent, bivalent sau multivalent.
Cu alte cuvinte, cu ajutorul acestor panouri solare puteti reduce chiar si la jumatate facturile de gaz sau energie electrica pentru incalzirea apei calde manjera in locuinta dvs. Pentru mai multe informatii despre avantajele panourilor solare cititi un articol complet  AICI.

Pentru mai multe detalii si idei despre folosirea "ecologiei" intr-un scop ecologic, economic si de ce nu mai confortabil pentru locuinta dvs, cititi si urmatoarele articole:

- Izolarea locuintei - de la "epoca de piatra" la "epoca polistirenului"
- Incalzirea electrica prin pardoseala  - o alternativa inteligenta de incalzire a locuinte; 
- Pompe de caldura - o investitie de viitor pentru caminul tau;





2 comments:

  1. Sfaturi foarte utile, sper sa aveti un numar cat mai mare de cititori.

    ReplyDelete
  2. vai vai vai, si costurile de achizitie?
    NU mai mintiti lumea cu panourile solare :)) Inca au un pret prohibitiv iar namortizarea se face in N( aprox 15- 20 ) ani ( de obicei se strica inainte sa se amortizeze, si bineinteles ca nu mai sunt in garantie )

    ReplyDelete