Articole bune de stiut pentru
CASA TA!
Calorifere - avantaje si dezavantaje
Pentru ce fel de calorifer optam sa ne incalzeasca?
Iata care sunt principalele avantaje si dezavantaje pentru caloriferele din fonta, calorifere din otel si calorifere din aluminiu.
Caloriferul din fonta are durata de viata mare
AVANTAJE calorifer din fonta.
Caloriferele din fonta sunt cele mai eficiente datorita puterii termice specifice mari pe metru patrat de radiator. Acestea conserva caldura mult timp, chiar si dupa oprirea instalatiei, sunt rezistente la coroziune si lovituri accidentale, beneficiaza de o suprafata mare de radiatie si de o presiune de lucru cuprinsa intre patru si sase bari.
De asemenea, sunt si cele mai durabile - cu o viata de peste 30 de ani - insa unele noi costa destul de mult.
DEZAVANTAJE calorifer din fonta.
Sunt extrem de grele si, deci, dificil de manevrat, au un aspect mai putin prezentabil, necesita vopsire si probare pe santier.
Caloriferul din aluminiu se incalzeste mai repede
AVANTAJE calorifer din aluminiu .
Caloriferele din aluminiu au o buna rezistenta la presiune si temperaturi maxime. In plus, sunt usoare si au puteri termice mari pe metru liniar. Designul lor este placut, fiind disponibile in diverse culori, iar finisajul este nealterabil in timp.
DEZAVANTAJE calorifer din aluminiu.
La capitolul dezavantaje se numara durata de viata mai mica (circa 10-20 de ani) si necesitatea de aerisire cat mai des. In functie de sistemul de incalzire - centralizat sau cu ajutorul centralei termice de apartament - veti alege si tipul de radiator recomandat.
Pentru sistemul public de distributie a agentului termic sunt potrivite caloriferele din fonta si cele din aluminiu.
Caloriferul din otel rezista la 100 de grade C
AVANTAJE calorifer din otel.
Caloriferele din otel au o durata de viata cuprinsa intre 5 si 10 ani. Temperatura maxima poate ajunge pâna la 100 grade Celsius, fiind recomandate pentru incalzirea obtinuta cu centrala termica de apartament.
Pentru ca au un pret mai mic, caloriferele din otel sunt cele mai cumparate.
DEZAVANTAJE calorifer din otel.
Atentie insa, pentru ca pretul nejustificat de mic ascunde, de regula, o calitate mai slaba. Un exemplu bun ar fi cel al radiatoarelor din otel care au convectoarele din interior mai mici si, implicit, consumul de material mai scazut.
De aici, rezulta si o putere de incalzire mai mica. Pe langa acest dezavantaj, e de mentionat si necesitatea tratarii apei din instalatii pentru folosirea caloriferelor din otel.
Ponturi pentru un randament maxim
-Utilizeaza corpuri de incalzire tip panou, de preferat tipurile mai plate, mai scunde si mai lungi.
-Nu amplasa corpuri de incalzire in nise si nu le monta mascat, in apropierea suprafetelor vitrate exterioare, in cazul in care incaperea este locuita.
-Nu scoate glafurile peste calorifere, nu monta blaturi din diverse materiale - marmura, lemn, PVC, si nu trage draperiile peste calorifere.
-Amplaseaza caloriferele in colturile casei, orientate spre nord (unde se inregistreaza de obicei cea mai mare umiditate) pentru reducerea sau disparitia condensului.
-Montati turul in diagonala cu returul pentru un randament maxim.
-Aerisiti in fiecare an caloriferul. Pentru o aerisire corecta a caloriferelor/radiatoare cititi articolul despre aerisirea caloriferelor .
ATENTIE !
Daca aveti repartitoare montate, anuntati reprezentantul Asociatiei de Proprietari si cel al firmei care a montat repartitoarele de modificarile ce urmeaza sa le faceti.
Acesta din urma va lua masura demontarii si aremontarii ulterioare, contra cost, a repartitorului in cauza.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Interesant acest articol, cautam de ceva "Avantajele si dezavantajele tipurilor de calorifere" pentru ca vreau sa-mi schimb calorferele vechi din fonta, iar cum caloriferele noi din fonta sunt foarte scumpe, am sa merg pe calorifere din otel...
ReplyDeleteImi puteti spune o firma buna producatoare de calorifere din otel ?
Producatori de calorifere sunt foarte multi, dar nu am sa va dau unul, in schimb va pot acorda cateva sfaturi bune de care trebuie sa tine cont cand cumparati un calorifer/radiator din otel:
ReplyDelete1 - puterea calorica a caloriferului (un calorifer care are o putere calorica mai mare fata de 1 identic este normal - mai bun)
2 - trebuie sa fiti atent la fagurele termic al caloriferului din otel sa fie pana la baza acestuia (de obicei cele ieftine nu au fagurele termic pana la baza caloriferului)
3 - garantia oferita de producator (foarte importat aici sunt "TERMENI DE GARANTIE" pe care vanzatorul de preferabil "uita" sa vi spuna, trebuie sa intrebati in ce conditii este oferita garantia produsului)
4 - grosimea tablei (grosimea tablei caloriferului determina rezistenta acestuia la presiune)
Poate sunt mai multe "indicii" pentru achizitionarea unui calorifer, dar eu pe acestea le folosesc si cred ca sunt cele de baza.
Foarte folositoare ponturile despre aerisirea caloriferelor, dar mai ales cele referitoare la glafuri.
ReplyDelete