Articole bune de stiut pentru
CASA TA!
Dimensionare corecta Calorifere / Radiatoare
Ajungem la aceeasi intrebare: cum dimensionam caloriferele in mod corect ?
Raspunsul cel mai scurt in cazul proiectelor de case noi este sa urmam dimensiunile din
proiectul de instalatii. In cazul celor care schimba caloriferele vechi de fonta, nu pot apela la aceasta varianta. Aici trebuie facute calculele de pierdere termica (pierderea de caldura) a camerelor in functie de cati pereti au geamuri, cati pereti sunt pe nord, cati pereti sunt exteriori, daca apartamentul este la ultimul etaj sau la parter si cate si mai cate.
In final rezulta o putere necesara pentru a acoperi pierderea de caldura a camerei pastrand in interior o temperatura dorita si considerand ca afara este o anumita temperatura medie.
Plecand de la necesarul de putere (termica) calculat la pasul anterior se merge mai departe si se identifica la producatorii de radiatoare ce putere degaja fiecare model de radiator.
De exemplu, pentru caloriferele de otel cu inaltimea de 60 de cm, observam ca puterea degajata creste odata cu cresterea lungimii caloriferului. De obicei, puterea termica a caloriferului este masurata la o temperatura a apei pe tur de 90 de grade, pe retur de 70 de grade iar temperatura initiala in camera de 20 de grade Celsius (observam notatia 90/70 in tabelul dat de producator).
Alegem din tabelele date de productori acele calorifere care ne convin atat ca dimensiuni cat si ca putere necesara pentru fiecare camera si astfel am identificat ce calorifere trebuie sa cumparam si ce dimensiuni trebuie sa aiba.
Daca in cazul centralelor murale de interior putem seta temperatura pe tur de 90 de grade si o circulatie a apei astfel incat pe retur sa nu scada sub 70 de grade, in cazul apartamentelor racordate la sistemele centralizate de incalzire, acest lucru nu ne mai este la indemana. De obicei, temperatura pe tur este intre 60 si 65 de grade celsius iar cea de pe retur intre 50 si 60 de grade.
Avand acest lucru in vedere rezulta o formula practica de dimensionare a caloriferului pentru o camera: se inmulteste volumul camerei (Lungime X latime X Inaltime ) cu 50 W/mc si rezulta pierderea medie de caldura a camerei. Din tabelele producatorilor alegem acel calorifer care la 90/70 grade degaja o data si jumatate - de doua ori puterea calculata la pasul anterior.
Aceasta formula este un punct de plecare pentru verificarea cantitativa a valorii rezultate din calculul exact in cazul proiectului de instalatii al casei si o formula practica utila de verificare a dimensionarii caloriferelor in cazul renovarii unui apartament. Trebuie sa tinem cont intotdeauna ca daca este prea cald in casa putem da caloriferele mai incet. Daca este prea frig si robinetii caloriferelor sunt dati la maxim, de la ele nu mai putem obtine caldura in plus.
Ca punct de plecare, in general, un radiator de otel de 1 m lungime si 60 cm inaltime
degaja o putere de catalog (90/70) intre 2100 W si 2500 W. Pentru inaltimea de 60 de cm, puterea
creste sau scade liniar odata cu cresterea sau scaderea lungimii.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment