Articole bune de stiut pentru

CASA TA!

Ce trebuie sa stim cand montam o centrala termica ?

5 informatii utile pe care trebuie sa le stiti cand efectuati o instalatie de incalzire pe baza de centrala termica :

1. Racordarea centralei la reteaua de gaz este recomandat sa fie facuta cu legatura rigida.

Intotdeauna a fost permisa racordarea consumatorilor cu legatura rigida, insa cu racord flexibil au fost ani in care a fost permisa si alti ani in care nu a fost permisa, alti ani in care trebuia sa fie racord omologat. Cel mai bine, ca sa scapati de probleme pe viitor, utilizati legatura rigida (teava).

2. Fitingurile nu se ingroapa.

Fitingurile de cupru, multistrat (pexal) sau de otel nu se ingroapa pentru ca in timp pot sa
curga si apar probleme. Daca vreti sa ingropati parti din instalatie, ingropati numai conducte dintr-o singura bucata si folositi distribuitori-colectori.

3. Nu exista cea mai racoroasa camera.

Sau oricum, nu ar trebui sa existe in locuinta. Necesarul de incalzire se calculeaza pentru fiecare incapere, astfel incat toate camerele de locuit sa aiba aceeasi temperatura indiferent de pierderile de caldura. O camera cu pereti orientati spre Nord are pierderi mai mari de caldura decat una similara pe Sud si ca atare va avea un necesar de incalzire mai mare, adica un calorifer mai mare.
Pentru dimensionarea corecta a caloriferelor cititi articolul despre: Dimensiune corecta Calorifere / Radiatoare

4. Proba la rece

Presiunea de test pentru proba la rece, se determina in functie de presiunea maxima de regim si de modul de executie al instalatiei, astfel incat:

- o data si jumatate presiunea maxima de regim, dar nu mai mica de 5 bar, in instalatii montate aparent si la cele montate sub finisaje uzuale;
- dublul presiunii de regim, dar nu mai mica de 5 bar, la instalatiile ce au parti care se mascheaza sub finisaje deosebite;
- presiunea prevazuta in caietul de sarcini, pentru partile din instalatii care se inglobeaza in elemente de constructie (serpentine sau conducte in pereti, plafoane sau pardoseli, realizate numai cu tevi trase);
- la presiunile prescrise de instructiunile tehnice ISCIR, pentru partile de instalatii care sunt supuse prevederilor

5. Coroziunea galvanica

Coroziunea galvanica este procesul de degradare a doua metale aflate in contact direct sau prin intermediul unui electrolit. De aceea trebuie sa evitati sa puneti in instalatie un metal cu un altul mai electronegativ decat el, aluminiu alaturi de cupru si aliajele lui, bronz cu otel, etc.
Radiatoarele de aluminiu nu se monteaza cu tevi de cupru, trebuie sa alegeti: ori aluminiu, ori cupru. Cea mai simpla solutie pentru a putea instala radiatoare de aluminiu este sa folositi conducte din polipropilena sau polietilena reticulata.
Atentie la conductele de tip multistrat cu bariera de oxigen din aluminiu, fitingurile folosite au o garnitura foarte fina pentru a izola aluminiul de alama din care sunt fabricate fitingurile.




0 comments:

Post a Comment