Articole bune de stiut pentru

CASA TA!

Ce reprezinta tehnologia condensarii / condensatiei?

Tehnologia condensarii este una dintre cele mai accesibile tehnologii cu eficienta crescuta, fiind sinonima cu:
  • economie in consumul de combustibil gazos sau lichid
  • randament sporit al centralei termice
  • protejarea mediului inconjurator prin reducerea emisiilor poluante
Condensarea : un fenomen natural care aduce mai multa caldura.

Centrale termice cu tehnologia in condensare sunt capabile sa recupereze o parte din caldura care se pierde la evacuarea gazelor de ardere si sa o reintroduca in sistem, determinand astfel un consum mai redus de combustibil cu pana la
35%.
In cadrul centralelor termice traditionale, gazele evacuate pe cos au o temperatura de circa 150°C. Schimbatorul de caldura proiectat special in cadrul centralelor cu condensare raceste gazele de ardere, facand sa coboare temperatura acestora pana la 45-50°C, punct la care vaporii de apa se transforma in apa lichida. In acest mod este recuperata energia care altfel ar fi pierduta prin cos (gaze de ardere). Reiese astfel o cantitate suplimentara de caldura, deci un randament mai mare al centralei cu condensare, ce poate ajunge pana la 109,8%. Mai mult, gradul inalt de utilizare a gazului determina o reducere a emisiilor poluante, cu pana la 80%. Controlul eficient al amestecului aer/gaz (necesar in orice ardere) reduce la minim excesul de aer, rezultand emisia scazuta de noxe.

Centralele termice cu condensare sunt mai scumpe decat cele standard?

Chiar daca costul initial al centralelor cu condensare este mai mare comparativ cu cel al centralelor standard, in perioada de exploatare, acestea vor consuma mai putin combustibil, reducand lunar factura de gaz cu pana la 35%.
Daca luam in calcul o medie a facturii de gaz pe care o platesti lunar pentru incalzirea locuintei si prepararea apei calde menajere la circa 300 Ron, prin utilizarea unei centrale termice cu condensare vei plati mai putin cu 105 Ron. Astfel, intr-un an de zile, vei economisi 1.260 Ron, iar pe intreaga perioada de viata a centralei, normata la 8 ani de zile, vei plati mai putin cu pana la 10.080 Ron. Costul initial al centralei cu condensare va fi amortizat in primii 4 ani de zile. Insa, cum pretul gazului inregistreaza permanent cresteri, aceasta durata de amortizare poate fi scurtata.

1 comment:

  1. O solutie buna pentru sporirea randamentului si economisirea carburantilor.

    ReplyDelete