Articole bune de stiut pentru

CASA TA!

10 Sfaturi utile pentru economie pe timp de iarna

Un articol interesant ce prezinta 10 sfaturi utile pentru un sistem de incalzire mai economic si ecologic pe timp de iarna.

1. Verificati sistemul de incalzire, deoarece fiecare mm de sedimente depus in calorifere si un arzator montat gresit va poate costa cu pana la 5% mai multa energie. Cu un simplu apel catre o firma de intalatii, va puteti consulta
pentru o programare de verificare si intretinere. Acest procedeu nu costa mult, iar beneficiile sunt simtitoare atat la buzunar cat si la confortul termic.
2. Cu o centrala termica veche (de peste 15 ani) nu putem vorbi despre economisirea energiei sau despre protejarea mediului. Daca doriti sa va modernizati instalatia de incalzire, atunci trebuie sa actionati acum, inainte ca iarna sa va goleasca buzunarele prin facturi "grase" la gaz sau energie electrica.
3. Nu uitati sa faceti o evaluare a consumului de energie pentru instalatia dvs. Consultati un instalator cu privire la un calcul comparativ intre consumul instalatiei vechi si intre un sistemul nou cu o centrala termica moderna.
4. In majoritatea tarilor exista programe guvernamentale de finantare pentru modernizarea instalatiilor de incalzire. Speram ca in viitorul apropiat sa beneficieze si Romania de astfel de programe, prin care sa putem economisi bani.
5. Cu cat modernizati instalatia de incalzire mai des, cu atat mai bine, deoarece o centrala termica veche trebuie sa functioneze tot anul cu o temperatura constant ridicata. Astfel se produc pierderi si ca urmare centrala atinge un grad de eficienta de numai 68%. Nimic nu este mai eficient decat o centrala termica ce beneficiaza de tehnica in condensatie (poate atinge o eficienta de 109%).
6. Nu aerisiti locuinta prea mult, ci de 2 ori pe zi, scurt si bine – ca 5 minute. Nu uitati sa inchideti termostatele. Astfel se aeriseste incaperea fara a se pierde insa caldura acumulata in mobila si in pereti.
7. Inainte de sezonul rece nu uitati sa verificati si sa innoiti izolatia termica a locuintei.
8. Aerisiti caloriferele (vezi aerisire calorifere) daca constatati ca se incalzesc neuniform sau daca fac zgomot. Un calorifer aerisit corespunzator este mai economic, confortul termic este sporit iar durata de viata este prelungita.
9. Cand se intuneca afara trageti jaluzelele sau draperiile la geamuri. Efectul asupra locuintei este acelasi cu efectul paturii asupra omului. Astfel economisiti ca. 4% din consumul de energie.
10. Nu acoperiti sursele de caldura sau termostatele cu imbracaminte, perdele sau mobila si nu le folositi pe post de uscatoare de rufe. Astfel se poate pierde pana la 20% din energie.



13 comments:

  1. Interesante toate aceste sfaturi. Mai ales ca suntem in pragul iernii. Si investitia intr-un sistem de panouri solare merita atentie.

    ReplyDelete
  2. Merita o astfel de investie deoarece costurile initiale se amortizeaza in cativa ani si instalatiile de panouri solare nu necesita intretinere.

    ReplyDelete
  3. E bine ca incepem sa gandim si noi ceva mai "ecologic". Mai ales ca incalzirea cu sisteme conventionale si traditionale este din ce in ce mai scumpa.

    ReplyDelete
  4. Pe langa toate cele de mai sus, e important sa avem niste geamuri bine izolate si bun izolator.

    ReplyDelete
  5. Au aparut foarte multe sisteme de incalzire economice si ecologice , avem de unde se alegem.

    ReplyDelete
  6. Nu uitati de economia de energie prin montarea unor termopane de calitate !

    ReplyDelete
  7. Ma gandesc sa investec si eu intr-un sistem de incalzire cu panouri solare, am facut cateva calcule si merita.

    ReplyDelete
  8. Eu am facut anul trecut o investie si am izolat apartamentul, de atunci costurile cu incalzirea au scazut considerabil.

    ReplyDelete
  9. stai, ca apare acum evaluarea energetica a centralei termice..

    ReplyDelete
  10. Si eu am izolat apartamentul si chiar sunt multumit de beneficiile obtinute, vara este mai racoare si iarna mai cald.

    ReplyDelete
  11. Izolatia trebuie sa fie facuta atat in interior cat si in exterior.

    ReplyDelete
  12. Sfaturile sunt intradevar foarte utile si cat se poate de corecte!

    ReplyDelete